De samenhang

In de leer van Boeddha en Tao wordt de tuin gezien als een verlengstuk van de eigenaar, waarin wordt gestreefd naar een reflectie van de balans tussen mens, natuur en de kosmos. Dit vind je terug in de eerste tuinontwerpen in China. Deze balans is ook wat ik bij het magnetiseren bereik. Ik zie het lichaam als holistisch geheel waarbij lichaam en geest in balans zijn.
Tevens heeft de natuur een rustgevend effect op mensen en vergroot het de spirituele groei. Wie in de natuur volkomen bewust is van de omgeving, merkt hoeveel rust dit geeft. Een wandelmeditatie in de natuur is zeer helend. Ook het werken in de tuin is helend. Wanneer ik met de bewoners zelf de tuin aanleg, is hun reactie na een dag hard werken vaak, “ik ben wel moe maar ik voel me helemaal herboren”.
Natuurlijk geef ik de planten extra energie mee wanneer ik ze in de aarde zet, zodat ze beter groeien.

De kracht van mijn tuinontwerpen is dat ik uitga van de natuurlijke groei van de beplanting in de beschikbare ruimte. Dit geldt ook voor mijn behandelingen.
In mijn beide handen komen deze twee beroepen heel mooi samen. Ook voor mij persoonlijk voelt deze combinatie als thuis komen. Door beide beroepen uit te voeren verbind ik het spirituele met het aardse, waardoor ik ook zelf in balans blijf.

Joost van der Spek

Intro Pagina